Tuesday, April 5, 2011

Melayu Semakin Layu

Posted by Syahmi Meon at 11:41 AM

Prasan x kita kaum melayu smakin layu?
ni semua salah kita. nak taw kenapa? sebab:


WAKTU SEKOLAH:

-waktu anak2 cina blajar matematik kat skolah, anak2 melayu serong kelas pegi isap rokok.
-waktu cikgu tanya cita2 masa kat skolah, kita gelakkan cita2 kawan2 kita.
-anak cina jalan kaki pegi skolah. dtg skolah berpeluh2. sebab nak study. anak melayu parents bg motor, kereta. berlumba2 ke skolah. knape? sbb arini ade gado lepas skolah.
-time bulan puasa? waktu rehat sumer ilang. tandas tiba2 berasap. stor sukan bau kari. wonder why?
-waktu seminggu sebelum ujian anak2 cina x kuar umah study. tapi anak2 mlayu ape lagi? snooker laa! lucky ball.
-bila dapat result ujian, anak2 melayu bangga dapat D sedangkan anak2 cina kena bambu dgn parents sbb dapat B.

INSTITUT PENGAJIAN TINGGI:

-lepas skolah, anak2 cina yg result cemerlang pon struggle nak masuk IPT. pinjam sana, pinjam sini. kerja part time nak tanggung blanja study. anak2 mlayu? alaa. MARA ade. klw ade org dlm, asalkan credit dah bole masuk UITM.
-anak2 mlayu bila dah dpt masuk IPT, blaja mcm nak xnak. huha2 jer lbey. blagak mngalahkan anak dato'. x sedar mak bapak kat kampung tu ikat perut nak tanggung korang study.
-anak2 cina pergi IPT nak diploma, nak degree, ini anak2 mlayu plak kena buang sbb muka ada dlm video XXX. jadikanlaa amalan.
-remaja mlayu, beli barang nak branded jer. x main laa local stuff. at least ROXY, QUIKSILVER, TOPMAN. dapat duit MARA, PTPTN, shopping mcm anak Dato'.
-crita nak gebang. dia paling popular kat kolej. CGPA mcm gampang. ape kejadah?

YANG X MASUK IPT:

-anak2 mlayu, lepas skolah ape lagi? result pon sadis, kerja pon malas, merempit jerlaa.
-tiba2 teringin nak rasa berkuasa. jawapan dia? PEKIDA laa. taw apa tu?
Pertubuhan Kebajikan & Dakwah Islamiah SeMalaysia.
-nama PEKIDA. sikit punya terserlah keIslaman. tapi bdk2nya puasa pon x. semayang 5 waktu mmg jauh skali. memburukkan nama Islam jer.
-anak2 cina? tolong parents berniaga. cari pengalaman. dah dewasa nnti boleh ganti parents diorg. anak2 melayu? ape lagi. dengki membuak2 laa tengok org tu maju.
-anak2 mlayu, pantang berselisih sikit. x cukup bertekak nak berlengan. x cukup tangan pggl abang2. PEKIDA laa katakan. semangat melayu laa konon. kepala hotak korang! buat malu bangsa jer. anak2 cina? gelak laa tengok melayu mcm xde tamadun.
-anak2 melayu, segan nak start bisnes kecik2. start2 jer terus nak besar. ingat ni maen monopoli ke ape?


sedarlah wahai melayu sekalian. aku pesan kat korang dan kat diri aku sendiri. berubahlaa. klw melayu mcmni, mcmana cina nak hormat kat kita? klw aku jdk cina pon aku kutuk melayu. jgn cuma pandai salahkan bangsa laen. pandang cermin dulu, cerminkan diri kita. ini tak, pantang orang cina kritik sikit mula nak melenting. patutnya korang jadikan kritikan kaum cina sbg cabaran. sibuk dengan semangat melayu korang. geraknya tak jugak. semangat tu baek korang gunakan ke arah yg betul. arah mengglobalisasikan nama Melayu Malaysia sbg bangsa yang bukanlaa sempurna, tapi sekurang-kurangnya cuba nak jadi sempurna.

sekian,

Assalamualaikum.


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

kisah - kisah meon Copyright © 2012 Design and Graphic by Syahmi Meon Template